Deze Indonesische kippensoep is een leuk gerecht om klaar te maken als je gasten krijgt. Het ziet er feestelijk uit op tafel door de verschillende schaaltjes met kleurige ingrediënten. En je kunt deze soto zowel als lunchgerecht als avondeten serveren. En de smaak is voortreffelijk, iedereen lust het.
Je maakt de soto het best in een grote hoeveelheid, het laat zich ook makkelijk invriezen. Ik gebruik daarvoor een leeg yoghurtemmertje omdat de kunyit soms kleur afgeeft.

Ingrediënten
(3 liter soep)
Bouillon:
2 kippenpoten of ½ kip
1 ui
2 stengels sereh (citroengras)
2 blaadjes daun jeruk (citroenblad) – optioneel
2 blokjes kipbouillon
Bumbu:
1 ui
stukje gember geraspt of fijn gesneden
1 theelepel sambal
2 teentjes knoflook
1 theelepel ketoembar (korianderzaad)
1 theelepel djinten (komijnzaad)
2 theelepels kunjit (kurkuma)
klein stukje trassi
beetje zout
2 eetl zonnebloemolie
Groenten:
1 wortel in hele dunne plakjes
200 gram champignons in plakjes
½ rode paprika in stukjes
½ bos paksoi in smalle reepjes – optioneel
Garnering:
1 bosje bosui
verse selderij
gebakken uitjes
gekookte eieren, 1 per persoon
mihoen
rijst
Bereiding
Maak de bouillon door de ingrediënten in 2 liter water 1 uur te laten pruttelen.
Meng alle ingrediënten voor de bumbu in een blender of vijzel. Heb je die niet, voeg ze dan samen in de pan. Bak de bumbu in een pannetje in de zonnebloemolie een paar minuten op een middelmatig vuur.
Kook ondertussen de rijst.
Kook de eieren redelijk hard. Laat ze schrikken en afkoelen, pel en halveer ze.
Als de bouillon klaar is vis je de kip uit de pan. Schep een soeplepel vocht uit de pan bij de bumbu in het kleine pannetje, roer even en giet dan alles voorzichtig terug in de grote pan bouillon.
Voeg de groenten toe aan de bouillon en kook 10 minuten mee. Officieel horen deze groenten er niet in, maar je soepje wordt er wat gevulder en gezonder van. Proef de soep of er nog zout bij in moet. Voeg water toe als je de soep te dik vindt. Vis voor het opdienen de daun jeruk en de sereh eruit. De paksoi laat je allen de laatste 5 minuten meekoken.
Pluk het vlees van de kippenbotten en stop terug in de pan of houdt het vlees apart om het in een schaaltje op tafel te serveren.

Maak de mihoen volgens de beschrijving op de verpakking.
Snijd de bosui en selderij fijn.
Serveren
Dien de selderij, bosui, gebakken uitjes, eieren, mihoen, rijst en eventueel de kip in aparte schaaltje op. Zet de pan bouillon op tafel.
Voorzie iedereen van een soepbord of kom en een bordje voor de rijst.
Schep de bouillon in de borden of kommen, laat iedereen zelf de garnering erbij doen. Ook het ei doe je in de soep. De rijst gaat op het kleine bordje.
Je eet de Soto Ayam door eerst wat rijst op je lepel te doen en daarna wat soep. Of je giet van de bouillon over de rijst of je eet om beurt een hapje uit elk bord.

Tip
- Koop je de sereh met meerdere stengels tegelijk? Dan kun je de rest invriezen.
- Kunjit (kurkuma) geeft lelijke vlekken. Probeer vlekken op kleren zo snel mogelijk te verwijderen door ze in een sopje te zetten.
