Het is heel makkelijk om zelf sambal te maken. Doordat je zelf je ingrediënten kiest, kun je de sambal zo scherp maken als je zelf wil.
Ik laat hier twee manieren van bereiden zien. Een voor een grove sambal de ander voor een fijnere sambal. Je kunt in beide gevallen dezelfde ingrediënten gebruiken.

Ingrediënten
2 rode Spaanse pepers, zaadlijsten verwijderen, in kleine stukjes gesneden
1 sjalotje, gesnipperd
2 teentjes knoflook, in smalle plakjes gesneden
3 citroenblaadjes / jeruk perut, middennerf verwijderd
1 theelepel palmsuiker / gula merah
1 theelepel trassi (optioneel)
beetje zout
1 stengel citroengras / sereh (optioneel)
3 tomaten, kleingesneden
beetje olie
Bereiding grove sambal
Stap 1: Stamp de pepers, het sjalotje, de knoflook, de citroenblaadjes, de palmsuiker en de trassi met een beetje zout in de vijzel.
Stap 2: Bak het mengsel, samen met de stengel citroengras in een wok of koekenpan in een beetje hete olie op middelmatig vuur tot het gaat geuren.
Stap 3: Voeg de tomaat toe. Bak nog even door tot de tomaat zacht is. Je hebt nu een grove sambal. Haal voor het opdienen de stengel citroengras eruit.

Bereiding fijne sambal
Stap 1: Stamp de pepers, het sjalotje, de knoflook, de citroenblaadjes, de palmsuiker en de trassi met een beetje zout in de vijzel. Je kunt hiervoor ook een blender gebruiken.
Stap 2: Bak het mengsel, samen met de stengel citroengras in een wok of koekenpan in een beetje hete olie op middelmatig vuur tot het gaat geuren.
Stap 3: Voeg de tomaat toe. Bak nog even door tot de tomaat zacht is.
Stap 4: Laat het mengsel even afkoelen, haal de stengel citroengras eruit, schep het mengsel uit de pan in de blender of in de vijzel. Maal nogmaals tot je een fijne sambal hebt.

Tips
* heb je geen vijzel of blender, snijd dan alle ingrediënten zo fijn mogelijk.
* de zaadjes van een peper zijn het scherpst. Je kunt een aantal zaadjes meebakken om de sambal scherper te maken. Of kies voor kleine rode pepertjes (Rawit of Cayenne) als je van heel scherp eten houdt.
* kun je niet aan citroengras of citroenblaadjes komen, vervang dat dan door limoensap of citroensap
* in dit recept ga ik uit van palmsuiker aan een blok, vervang dit door bruine suiker als je geen palmsuiker hebt.
* deze sambal is lekker bij een gebakken visje, bij nasi goreng of andere Indonesische gerechten
* gebruik je fantasie en smaak om andere ingrediënten toe te voegen of ingrediënten weg te laten
