Rendang

Ik wil met jullie heel graag dit heerlijke recept delen.
Rendang, Indonesisch stoofvlees.

Ik voel me een beetje bezwaard, omdat we met elkaar minder vlees moeten eten. Maar ik stel me zo voor dat jullie af en toe wel een stukje rundvlees willen eten. Als dat inderdaad zo af en toe is, kun je je misschien ook een duurzaam stukje vlees veroorloven.

Ik kan hier bij de groenteboer (!) een stukje rundvlees bestellen. Dat doen we zo eens in de 6 weken als we gasten hebben.

Rendang is zo heerlijk door alle specerijen die er door gaan. Op een koude winterdag, als je de tijd hebt, moet je dit beslist eens proberen. De geur van de specerijen verspreid zich door je keuken en laat je vast watertanden voor straks….

Ingrediënten

1 kilo rundvlees
1 eetlepel tamarinde
zonnebloemolie om te bakken

Specerijen voor de pasta:

6 sjalotjes
5 knoflookteentjes
2 rode pepers
2 theelepels kurkuma / kunyit
2 theelepels korianderzaad / ketumbar
6 kemiri noten
3 centimeter gemberwortel / jahe
2 theelepels laos / lengkuas
½ theelepel nootmuskaat / pala

Specerijen om in zijn geheel toe te voegen:
8 citroenblaadjes / daun jeruk
2 laurierblaadjes / daun salam
2 citroengras stengels / sereh
1 steranijs
1 kaneelstokje
6 kruidnagels
1 theelepel zout
400 ml. kokosmelk / santen
100 gram geraspte kokos

Bereidingswijze:

Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 3×3 cm en wrijf ze in met de tamarinde. Laat staan om het vlees op temperatuur te laten komen.

Doe alle ingrediënten voor de pasta in een blender, snijd de sjalotjes, knoflook, rode peper, kemirinoten en gember eerst klein.

Doe een scheut zonnebloemolie in een braadpan en verhit de olie. Bak de specerijenpasta op middelhoog vuur voor ongeveer 2 minuten, roer steeds en laat het niet aanbranden. Voeg het groepje hele specerijen toe en bak die twee minuten mee. Blijf omscheppen.

Giet de kokosmelk bij het geheel en laat het langzaam aan de kook komen.

Voeg de stukken vlees toe. Wacht tot alles opnieuw gaat koken en zet het vuur laag.

Laat het vlees een paar uur sudderen op de laagste stand tot het zacht is. Roer regelmatig door, bijvoorbeeld elk kwartier. Controleer dan ook de hoeveelheid vocht. Mijn ervaring is dat er uit Nederlands vlees veel vocht komt. Dat zie je ook op de foto die nog in Nederland is genomen. Dus je vlees zal niet snel droog koken. Wordt het geheel wel te droog voordat het vlees gaar is, voeg dan een beetje heet water toe.

Voeg de laatste twintig minuten van de kooktijd de geraspte kokos toe. Proef ook even of er nog meer zout bij moet.

  • Maak gelijk een grotere hoeveelheid want: de rendang staat lang te stoven, dan is het economischer om meer vlees in de pan te hebben en het is maar een klein beetje meer werk. Je kunt wat over is goed invriezen.
  • Wil je toch minder vlees eten; neem dan de helft van het vlees en voeg aan het eind van de stooftijd in stukken gesneden aardappel toe. Dit is net zo goed een Indonesisch gerecht.
  • Kun je geen verse of hele specerijen vinden, zoek dan naar de gemalen variant. Dit geld bv voor gember, citroengras, kaneel. De gemalen specerijen voeg je toe aan het eerste mengsel dat in de blender gaat.
  • Ik ga ervan uit dat je geen verse kurkuma en laos wortel kunt vinden. Heb je die toch, dan kun je de gemalen variant vervangen door een stukje van 3 tot 4 centimeter.
  • Vervang evt. de rode peper door sambal.
  • Dit gerecht kun je heel goed 1 of 2 dagen van tevoren maken; het gerecht wordt dan nog lekkerder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *