Een hardgekookt ei in 5 minuten?

Afgelopen jaar zijn de energieprijzen gestegen. Voor veel mensen een reden om zuiniger om te gaan met energie. Iedere keer dat ik in de keuken sta bedenk ik me dat er best een aantal manieren zijn om zuiniger om te gaan met gas en elektriciteit tijdens het koken.

Kun je een ei hard koken in 5 minuten? Ja, dat kan. Je kunt namelijk je fornuis uitzetten na 5 minuten en het ei nog een aantal minuten in het hete water laten staan. Het gaart dan na in het hete water. Neem de dubbele hoeveelheid tijd die je anders nog nodig zou hebben. Dus een ei dat je normaal in 8 minuten zou koken, kook je nu 5 minuten lang op het fornuis en laat het dan 6 minuten in het hete water nagaren. Daarna afgieten en laten schrikken onder de koude kraan.

Ditzelfde kun je doen met rijst, macaroni en aardappelen. Kook het in de helft van de tijd en laat het daarna nagaren in het hete water met het deksel op de pan. Eventueel breng je het water de laatste minuut nog even aan de kook. Je zult op deze manier ook niet je aardappels laten aanbranden of je macaroni te slap laten worden.

Water kookt sneller als er nog geen zout in zit en als je het deksel op de pan laat. Voeg zout dus pas toe nadat het water kookt. Zo bespaar je dus ook energie.

Als je de verwarming laag hebt staan, kun je het gerecht dat je na wil laten garen ook op een warme plek wegzetten. Denk aan de vroegere hooikist of dekenkist.

Je kunt die zelf makkelijk maken door een doos te vullen met een deken, kussens of een slaapzak. De pan wikkel je in een handdoek en zet je lekker warm ingepakt tussen de dekens. Of zet de pan gewoon in je bed!

Je kunt tegenwoordig ook hele leuke hooimadams kopen: een mooie warme ‘jas’ voor je pan.

Een stoofgerecht gaar je ook goed op deze manier of ieder ander gerecht dat lang op het fornuis moet staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *