In Indonesië wordt veel tahu gegeten. In Nederland noemen we dat tofu. Je kunt het hier gefrituurd aan de kant van de weg krijgen. De groenteboer neemt het mee op zijn kar. En elk restaurant heeft het op de menukaart staan. Tahu is goedkoop (omgerekend 8 cent voor een blokje van 5x5x5 cm) en gezond. Daarnaast een goede vleesvervanger.
Tahu kun je op verschillende manieren klaarmaken. Voor de meeste gerechten frituur je eerst de plankjes of blokjes tahu voor je het verder verwerkt. In dit recept doen we dat ook. Heb je geen frituurpan, bak de plakjes tahu dan in een koekenpan met een extra laag olie. Niet teveel blokjes tegelijk om de olie niet te snel te laten afkoelen. En na het bakken even laten uitlekken op een keukenpapiertje.

Ingrediënten:
1 blok tofu, naturel
1 sjalotje
2 teentjes knoflook
1 rode Spaanse peper
1 stukje gember
¼ theelepel trassi
½ theelepel jinten (komijn)
1 theelepel gula Jawa/gula merah/bruine suiker
2 blaadjes daun jeruk (citroenblad)
3 tot 4 tomaten
Zout
Olie om te frituren en om in te bakken

Snijd de tofu in de lengte doormidden en daarna in plakjes. Frituur de plakjes tot ze lichtbruin zijn. Bestrooi met een beetje zout.
Snijd het sjalotje, de knoflook, Spaanse peper en gember fijn. Snijd de tomaat in dunne plakjes. Bak op een middelmatig vuur in een pannetje met een dikke bodem met een klein beetje olie de sjalotjes. Voeg de knoflook, Spaanse peper, gember en trassi toe. Roerbak deze specerijen. Voeg de jinten, het stukje gula Jawa en de daun jeruk toe en bak even mee.
Voeg dan de tomaten toe en laat samen even sudderen. Je mag er wat water bij doen als het sausje te droog wordt. Voeg nog wat zout toe als je dat nodig vindt.
Doe als laatste de tofu bij het sausje, roer en warm even door.
Serveer met witte rijst en een groentegerecht en wat kroepoek.

Tips
Tofu koop je in de supermarkt op de koelafdeling bij de vleesvervangers. Het zit vaak in een plastic bakje met een doorzichtig plastic bovenkant. Een blok van 200 of 250 gram is voldoende voor een bijgerecht voor 4 personen. Eet je het als vleesvervanger zonder andere bijgerechten, gebruik dan wat meer per persoon.
Gember kun je ook raspen. Of gebruik gemberpoeder. En voor de knoflook kun je natuurlijk ook de knoflookpers gebruiken.
Vandaag dit recept Tohu sambal goreng gemaakt voor het familiediner tijdens eerste kerstdag.
Het is goed te maken volgens de instructies van Alice.
Ik had nog nooit iets met tofu (tohu) gemaakt.
We gaan zien hoe de familie hier van gaat smullen. Ik heb er alle vertrouwen in.
Bedankt Alice voor je leuke recepten, dan zet je weer eens iets anders op tafel.