Mie Goreng

Begin januari aten Kees en ik in een Javaans restaurantje op weg naar huis na onze vakantie. Het eten was lekker, de Javaanse kokkin een gezellige klets. Ze vertelde dat ze kookworkshops gaf. ‘Ah, ik zoek een kookworkshop in Makassar om te volgen’ zei ik. ‘Ik wil  nog eens leren om een lekkere mie goreng te maken.’ Toen bleek dat de kokkin de volgende dag naar Makassar zou komen. Een afspraak was snel gemaakt en nog een dag later stond ze in mijn keuken het recept voor mie goreng en nasi goreng uit te leggen. Ik vertelde haar van deze blog, dus zorgde ze ervoor dat we van elke stap een foto konden maken.

Hier deel ik haar recept van Javaanse mie goreng en de bijbehorende foto’s!

Ingrediënten:
2 wortels of 1 stuk winterpeen in smalle reepjes
1 struik paksoi in brede stroken
¼ witte kool in smalle reepjes
2 bosuitjes in ringen
1 sjalotje
3 teentjes knoflook
3 kemiri nootjes
1 stukje gember
300 gram eiermie
100 gr kippenvlees
2 eetlepels gebakken uitjes + 1 voor de versiering
½  blokje groentebouillon
¼ blokje paddenstoelen bouillon
Ketjap manis
Ketjap asin
Oestersaus
Sesam olie
Witte peper
Zout
Olie om in te bakken

Bereiding:

Snijd de groenten in reepjes of repen. Snijd het sjalotje de knoflook en de gember klein en wrijf het samen met de kemirinootjes in een vijzel tot een smeuïge pasta. Je kunt ook een blender gebruiken. Als je beiden niet hebt, snijd je alles heel fijn.

Kook de mie volgens de aanwijzing op de verpakking. 

Snijd het kippenvlees klein en kook het in een paar minuutjes gaar.

Verwarm wat olie in een grote wok of hapjespan op half hoog vuur. Laat de olie niet te heet worden. Voeg achtereenvolgens toe:
– de uienpasta, bak even al roerend
– de wortel, als die zacht is voeg je
– de kool en de paksoi toe, roer steeds tot de paksoi wat geslonken is,
– voeg daarna de kip en de gebakken uitjes toe.

Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan. Schenk wat ketjap manis, ketjap asin, oestersaus en een heel klein beetje sesamolie over de groenten. Roer gelijk goed door elkaar.
Voeg de mie toe en roer met twee lange lepels het geheel goed door elkaar. Schud een paar keer met de witte peper boven de mie, voeg nog wat zout toe naar smaak.

Serveer in een voorverwarmde schaal en bestrooi met de bosuitjes en nog wat gebakken uitjes.

Lekker met kroepoek en komkommer.

Tips: 
*omdat je eigenlijk voortdurend moet roeren is het handig als alles van tevoren klaarstaat.
* draai het vuur even uit als je staat te hannesen met flesjes en potjes. Zo voorkom je dat iets aanbakt.
* laat gerust een ingrediënt weg dat je niet in huis hebt. Of voeg iets toe of vervang een ingrediënt.  Maak je eigen home-made-mie.

3 gedachten over “Mie Goreng”

  1. Het water loopt mij in de mond bij het lezen van dit recept, heerlijk zeg. Super goed gefotografeerd en geschreven. Stap voor stap. Ik ga het zeker een keer maken. Ik heb alleen nog nooit van Kemiri nootjes gehoord, maar dat zal vast wel ergens te koop zijn hier.
    Dank je wel lieve Alice!

  2. Ik denk terug aan de laatste keer toen je soto ajam had gemaakt. Dat was ook zo lekker! Ik ga dit recept zeker ook maken en op zoek naar de Kemiri nootjes bij de toko. Weer een bijzondere manier om bij het maken van dit recept me verbonden te weten met jullie! Liefs Grethilde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *