Ikan Bakar – gegrilde vis

Bruiloftseten

Van dichtbij mochten we een bruiloft meemaken. En dus ook de voorbereidingen in de keuken. Ik ben helaas vergeten daarvan foto’s te maken. Maar het recept van de ikan bakar heb ik mee gekregen. Ikan bakar is gegrilde vis. We eten dat geregeld in Makassar als er een feestje is.

Een grote witte vis wordt in zijn geheel boven een vuurtje gegrild. Bij gebrek aan een barbecue of open vuurtje hebben we de vis voor de bruiloft in de oven gegrild. Ik heb een opzetoven van aluminium die ik op het gasfornuis zet. De temperatuur regel ik door het vuur hoger of lager te zetten. Dat is dus niet zo nauwkeurig. Maar tot nu toe heb ik allerlei gerechten in die oven klaargemaakt en zelfs brood gebakken. Ik moet alleen wat vaker de gerechten in de gaten houden of het bakken niet te snel of te langzaam gaat.

Maar goed, dit betekent dat je met iedere oven dit gerecht kan maken. Of als het mooi weer wordt rechtstreeks op de barbecue.

Ingrediënten

– een grote witte hele vis

Voor de marinade
– oestersaus
– ketjap manis
– limoensap
– zout
– witte peper

Voor de saus
– lente-uitjes in ringetjes
– tomaat in kleine blokjes
– eventueel een rode peper in kleine ringen

Bereiding

Was de vis goed. Snijd de vis aan beide kanten een paar keer schuin in.

Meng de ingrediënten voor de marinade. Doe dit een beetje op gevoel en bepaal zelf hoeveel zout en peper je wilt gebruiken. Je kunt eventueel ook stukjes rode peper toevoegen. Strijk de vis met een kwast in met de marinade. Laat de marinade even intrekken.

Gril de vis op een rooster in de oven op een hoge stand. Hoe dikker de vis, hoe langer hij nodig heeft om gaar te worden. Keer de vis als de onderste helft goed gaar is. Strijk eventueel nog wat marinade op de kant die nu boven ligt.

Er zal marinade van de vis lekken. Je kunt een met bakpapier beklede bakplaat onder in de oven leggen om je oven schoon te houden.

Maak intussen de saus voor op de vis. Je kunt kiezen of je de ingrediënten even opbakt met een beetje olie, of dat je de ingrediënten gewoon met elkaar mengt en op de gegrilde vis strooit als een salsa.

Eet smakelijk.

Ps. De foto komt van internet, maar zo zag het eindresultaat er ongeveer uit 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *