Sayur Lodeh

Vorige week hadden we een groep van 30 gasten te eten. Dit groentegerecht was een van de bestanddelen van de maaltijd. Ook met alleen witte rijst heb je hieraan een volwaardige maaltijd, vanwege de tahu/tofu in het gerecht. Kies groenten die je lekker vindt en die een beetje bij elkaar passen. Ik gebruikte hier boontjes, wortel, stukken mais, broccoli en aubergine. Deze combinatie zorgt voor een kleurig gerecht.

Ingrediënten

5 teentjes knoflook
2 sjalotten in grove stukken
3 rode pepers in stukken, zaadlijsten verwijderd
3 kemiri noten, in een droge pan geroosterd
2 theelepels kurkuma
1 theelepel korianderzaad
1 theelepel trassi
1 theelepel laos
2 stengels sereh/citroengras
2 laurierblaadjes
4 citroenblaadjes
half blokje kippenbouillon
1 theelepel zout
verschillende soorten groenten, beetje grof gesneden
1 groot blikje santen/kokosmelk 400 ml
½ blok neutrale tahu/tofu in blokjes van ongeveer 3 x 4 cm
gewone olie om in te bakken, geen olijfolie

Bereiding

Stop de kruiden en specerijen vanaf knoflook tot laos in een blender en mix tot een smeuïge bumbu. Voeg eventueel een lepel water of olie toe als de bumbu te droog is om goed te mixen. Je kunt ook een vijzel gebruiken en alle ingrediënten fijn stampen.

Bak de bumbu in een wok of hapjespan in voldoende olie op een middelhoog vuur. De bumbu mag niet verbranden en ook niet te droog worden. Roer steeds en ga door tot de bumbu lekker begint te ruiken. Voeg dan de overige specerijen toe en bak die een paar minuten mee. Voeg zout en wat kippenbouillon toe.

Giet de santen bij het mengsel in de pan, breng zachtjes aan de kook. Voeg daar de groenten aan toe. Eerst de groenten die langer tijd nodig hebben om gaar te worden, later de groenten die sneller gaar zijn. Voeg bij de laatste ook de blokjes tahu toe. Laat het geheel even sudderen, maar kook alles niet te lang door, de groenten moeten nog een beetje knapperig zijn.

Dit gerecht kun je goed een dag van tevoren maken. Stop dan met sudderen na 1 minuut, omdat je het gerecht later gaat opwarmen.

Tips

Kun je niet aan citroenblad komen, dat is heel jammer, maar dan kun je wat limoensap gebruiken .

Kemirinoten zijn ook niet overal verkrijgbaar. Laat die gewoon weg als je ze niet hebt.

Zout en kippenbouillon kunnen ook pas aan het eind worden toegevoegd.

2 gedachten over “Sayur Lodeh”

  1. Lijkt me heerlijk Alice!
    Dankjewel voor het delen van dit recept: en ook fijn dat je weet dat in NL sommige dingen wat lastig te verkrijgen zijn😊👍

    1. Hoi, lekker en leuk zijn jou gerechten Alice, in de toko’s, kun je heel veel ingrediënten vinden, hier in Venlo heb je heel veel toko’s Turks/Marokkaanse/Chinees /Indisch en ja ook Indonesische!!😍
      Maar in de AH en ook bij Lidl vind je veel ‘vreemde’ ingrediënten…..Nederland heeft veel cultuur binnen gehaald😅….
      Vraagje: citroengras, is dat sereh of zit daar verschil in?…..sereh, snij je die klein? Of doe je dat net als laurierblad??
      En citroenblaadjes, is dat van wat ik in mijn tuin heb?? Soort munt, maar dan ruikt t naar citroen, waar ik thee van maak. Net zoals verse muntthee.
      Je sambal is echt tof , trouwens 😍
      Groetjes

Laat een antwoord achter aan Agnes Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *