Rempah

Snacken op z’n Indonesisch

Voorbereiding
Doe alle ingrediënten vanaf de ui tot de sambal in een blender of wrijf alles fijn in een vijzel. Dit mengsel is de boemboe. Voeg een klein beetje water toe als de boemboe te droog is.
Bak de boemboe in een koekenpan of wok in een beetje olie tot het lekker gaat ruiken. Voeg aan het eind de ketjap toe en laat de boemboe afkoelen.
Kneed de afgekoelde boemboe samen met de overige ingrediënten door het gehakt. Rol balletjes ter grootte van een bitterbal en laat afgedekt opstijven in de koelkast.

Bereiding
Verhit olie in een frituur of pannetje of wok. De olie moet ongeveer 180°C zijn.
Bak de balletjes per 3 of 4 stuks tegelijk in de olie voor ongeveer 3 minuten. Controleer bij de eerste lichting even of ze echt gaar zijn van binnen. Laat ze uitdruppen op keukenpapier.
Je kunt de balletjes warm of koud eten. Als bijgerecht bij een Indische maaltijd of als hartige snack. Naar smaak kun je er pindasaus of sweet chilisaus bij serveren.

Ingrediënten
500 gr rundergehakt
1 ei
4 el paneermeel
8 el geraspte kokos
1 ui, in grove stukken
2 teentjes knoflook, in stukken
1 tl zout
2 tl ketoembar (korianderzaad)
1 tl komijnzaad
1 tl laos
½ tl sereh (citroengraspoeder)
1 tl gula jawa
(palmsuiker)
2 tl sambal
1 el ketjap manis
zonnebloemolie

Opmerkingen

  • alle ingrediënten zijn in een wat grotere supermarkt te vinden.
  • gebruik palmsuiker in poedervorm of als een blok, snijd er dan een stukje vanaf
  • bezoek eens een toko; ze hebben een ruime keus aan specerijen en kruiden en een stuk goedkoper dan in de supermarkt
  • gebruik de olie na het frituren van de balletjes niet opnieuw. Een wok of pannetje zijn makkelijker schoon te maken naderhand dan een friteuse.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *