Recept Sambal Goreng Ikan

Mijn eerste recept rechtstreeks vanuit Indonesië! Geniet mee van een heerlijk visgerecht. Elke dag komt hier de visverkoper aan de deur. Om half acht ’s morgens kan ik al verse vis kopen. De zee is hier een paar kilometer vandaan. De vis die ’s nachts gevangen wordt, wordt ’s morgens aan de deur verkocht. De verkoper komt op zijn brommertje met koelboxen langs. De vis in stukken ijs gestoken. Dit keer kocht ik ikan rumah, vertaald is dat “huisvis”. Nou ja, wat dat ook maar moge zijn, het zijn kleine zeevissen met weinig graatjes. Voor dit recept kun je in principe elke soort witte vis gebruiken. Vers van de markt, laat de vis schoonmaken of neem visfilet, net wat je lekker vindt.

Ingrediënten

limoensap of citroensap
zout
2 vissen of filet
1 kleine ui of sjalot, kleingesneden
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
1 rode peper, klein gesneden
1 stukje gember van 2 cm, in dunne plakjes gesneden
½ tl kunyit
1 – 2 tomaten in blokjes
1 stengel sereh / citroengras twee maal in de lengte ingesneden
1 citroenblad (optioneel)
zonnebloemolie

Bereiding

Wrijf de vis in met zout en limoensap.

Verhit wat zonnebloemolie in een hapjespan of een pan met dikke bodem. Fruit de ui, knoflook, rode peper en gember zachtjes in de olie. Voeg de kunyit toe en roer. Voeg dan de tomaat, citroengras en citroenblad toe. Je kunt ook wat extra limoensap toevoegen als je geen citroenblad hebt. Laat alles even zachtjes pruttelen.

Voeg de vis toe. Laat 5 tot 10 minuten meebakken op 1 kant, afhankelijk van de dikte van je vis. Let op dat je sausje niet te droog wordt. Voeg anders een klein beetje water doe. Keer de vis voorzichtig om. Laat ook de andere kant 5 tot 10 minuten meebakken tot ie gaar is. Niet verschuiven in de pan.

Neem de vis voorzichtig uit de pan en leg rechtstreeks op de borden. Schraap de bumbu bij elkaar en drapeer op de vis.

Lekker met witte rijst en gebakken boontjes.

Tip:
Ik heb hier twee vissen voor twee personen gebruikt. Kijk hoeveel vis je nodig hebt en pas de hoeveelheden voor de bumbu aan. Alleen de sereh / citroengras hoef je niet te verdubbelen.

De plakjes gember eet je niet op, die kun je op je bord laten met de graatjes.

Houd je van pittig, voeg dan tijdens het bakken nog wat sambal toe.

2 gedachten over “Recept Sambal Goreng Ikan”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *